– I Frankrike är det en delikatess på restaurangerna, här används den som kräftbete. Att utveckla fisket och försäljningen av fisk från Vättern utgör en stor potential såväl för konsumenter som näringsliv, säger Kristina Zetterström, länsråd på Länsstyrelsen Östergötland och ordförande i Vätternvårdsförbundet.
Nationellt sett är arten lake nära hotad, enligt ArtDatabanken, men i Vättern är situationen en annan, säger Malin Setzer, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.
”I Vättern finns väldigt gott om lake”
– I Vättern finns väldigt gott om lake, vilket vi har sett i de senaste provfisket, säger Malin Setzer.
Förr i tiden var fisken en populär matfisk berättar fiskerikonsulenten vidare, idag är efterfrågan inte så stor lokalt.
– Det är en väldigt bra matfisk, den är fast i köttet och traditionellt har man tillagat stuvad lake, vilket man oftast har hört talas om, säger Malin Setzer.
”Efterfrågan behöver öka”
För att ta tillvara på outnyttjade resurser som tillexempel lake behöver efterfrågan öka och det krävs samverkan för att nå dit, berättar Malin Setzer.
– Fokus i dag är att kunna hitta sätt att nyttja Vätterns resurser bättre än vad vi gör idag, på ett hållbart sätt, säger hon.
På plats finns utöver länsstyrelser och representanter från kommunerna runt Vättern, yrkesfiskare, jordbruksverket, näringsdepartementet, havs- och vattenmyndigheten.