Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya hyresbostäder byggs på A7-fältet i Visby, men det räcker inte. Foto: SVT

Bostadsbristen på Gotland håller i sig

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande brist på permanentbostäder på Gotland, det konstaterar länsstyrelsen i sin årliga bostadsrapport.

Trots att det byggts en hel del på Gotland de senaste åren så räcker det inte. Inflyttningen är hög, och det handlar till stor del om människor från Stockholmsområdet.

Samhällsplaneraren Victoria Hannfors, som nyligen anställdes av länsstyrelsen, har inte själv lyckats hitta ett året-runt-boende än. Under sommaren måste hon flytta ut ur boendet som hon hyr. Foto: SVT
Gotland

– Vi har ett starkt samband med bostadsmarknaden i Stockholms län, säger Victoria Hannfors, samhällsplanerare hos länsstyrelsen på Gotland. Hon menar att när priserna i Stockholm ökar, så flyttar människor därifrån, bland annat till Gotland.

Påverkar rekrytering

”Unga, studenter och nyanlända är exempel på grupper som kan ha svårt att hävda sig på den gotländska bostadsmarknaden. De senaste årens kraftigt ökande bostadspriser, tillsammans med länets relativt låga inkomstnivåer, har också medfört att gotlänningen generellt har fått svårare att tillgodogöra sig länets bostadsmarknad”, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

En konsekvens som märks är att rekryteringen av personal till företag och myndigheter påverkas då man kan tvingas tacka nej till jobb eftersom man inte hittar en bostad.

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet