Arla flyttar tillverkningen av ost från Boxholm till Östersund. Foto: Wikimedia/Västgöten

Boxholm riskerar miljonböter

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen har beslutat straffa ansvariga politiker i Boxholms kommun på sammanlagt 1 050 000 kronor om de inte skyndsamt rättar till allvarliga brister i sin utbildningsverksamhet. Bristerna gäller bland annat elevernas trygghet vid Stenbocksskolan och otillräckliga underlag när elever tas emot i särskolan.

– Ansvariga politiker i Boxholms kommun har inte kunnat skapa en god utbildning i en trygg miljö – det som alla barn och elever har rätt till, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen.

Bristande trygghet och studiero

– Vi förutsätter nu att ansvariga ska inse allvaret och genomföra de omfattande förbättringar av kommunens utbildningsverksamhet som är helt nödvändiga, säger Ann-Marie Begler

Skolinspektionens tillsyn av Stenbocksskolan, Boxholms kommuns enda grundskola med årskurs 7-9, visar omfattande brister i tryggheten och studieron, skriver Skolinspektionen. Intervjuade elever upplever att vissa lektioner är så stökiga att det inte går att lära sig något.

Skolans arbete mot kränkande behandling är dessutom otillräckligt och det förekommer kränkningar mellan elever, menar Skolinspektionen, som träffat elever som vid flera olika lektioner utsattes för nedsättande kommentarer av andra elever utan att lärarna omedelbart ingrep. Skolan är därmed inte en trygg plats för alla elever.

Bristande stöd

Stenbocksskolan har även brister i arbetet med att skyndsamt utreda och ge särskilt stöd till elever som behöver hjälp för att klara skolarbetet och kunskapskraven. skriver Skolinspektionen.

De menar att det också finns brister i bland annat elevhälsans förebyggande arbete. Det är allvarligt eftersom många elever inte uppnår kunskapskraven i ett eller flera ämnen, och många är i behov av extra anpassningar och särskilt stöd, menar Ann-Marie Begler.

Bristande kvalitetsarbete

Tillsynen visar dessutom allvarliga brister i kommunens kvalitetsarbete på central nivå, skrivare de vidare. Ansvariga politiker menar de därmed sakna tillräcklig kunskap om verksamheterna för att fatta beslut om lämplig resursfördelning och om nödvändiga förbättringar i verksamheten inom grundskola, grundsärskola, förskola och fritidshem.

Otillräckliga bedömningar

Tillsynen visar även allvarliga brister i kommunens handläggning och utredning av elever inför att de börjar i grundsärskolan. De bedömningar som ska göras inför beslut om mottagande i grundsärskola är inte alltid tillräckliga. Det kan inte uteslutas att en eller flera elever därför blivit felaktigt mottagna i särskolan.

Totalt 1 050 000 kronor

Skolinspektionen ser allvarligt på situationen och kräver att Boxholms kommun omedelbart rättar till bristerna och senast den 17 december 2015 redovisar till Skolinspektionen vilka insatser som kommunen gjort för att komma tillrätta med bristerna.

I annat fall kan Skolinspektionen ansöka hos förvaltningsrätten om att kommunen ska betala vite på sammanlagt 1 050 000 kronor – varav 500 000 för bristerna vid Stenbocksskolan, 250 000 för bristerna rörande grundsärskolan samt totalt 300 000 för bristerna i kvalitetsarbetet rörande förskolorna, fritidshemmen och grundskolorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.