Nya skyltar på mejeriet i Boxholm och Glada bondens ordförande, Anders Birgersson. Foto: Christian Wallertz och SVT

Boxholms kommun säger ja till utbyggnad av mejeriet

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget bakom Glada bonden, ÖMF Invest, har fått dispens från detaljplanen av samhällsbyggnadsnämnden för att bygga ut mejeriet i Boxholm. Dispensen är nödvändig eftersom ”sökt åtgärd innebär avvikelse från detaljplanen”, enligt sammanträdesprotokollet. Företaget vill öka tillverkningen rejält.

– Vi har höga ambitioner med produktionen angående omsättningen och tänker oss köra mer färskvaror. Exakt vilka vill jag inte riktigt gå in på än, men vi vill fördubbla ytan på processlokalerna, säger Glada bondens ordförande Anders Birgersson, till SVT Nyheter Öst.

Utbyggnaden ska ligga i vinkel mot det nuvarande mejeriet och det ska enligt honom minska bullret från transporterna.

Nedläggningen av Boxholms ost

– Nu går produktionen på halvfart. Efter semestern kommer vi öka och i början av september tror vi att vi kan ha produkter på hyllorna i vissa butiker i närområdet. Fullt sortiment blir nog framåt årsskiftet.

Vad ska gräddosten heta framöver?

– Det är fortfarande hemligt, säger Birgersson, och skrattar.

Mer om historien bakom osttillverkningen i Boxholm ser du i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet