Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under tisdagskvällen rullade Boxholmsostens vänner ut taggtråd framför det nedlagda mejeriet. Foto: Boxholmsostens vännerVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ostaktivister spärrade av Boxholmsmejeriet med taggtråd

Uppdaterad
Publicerad

Striderna kring ned nedlagda mejeriet i Boxholm fortsätter efter en konflikt om inventarier och nu hotar kommunen Arla med juridiska åtgärder.

Samtidigt manifesterar grupperingen ”Boxholmsostens vänner” mot Arla. På tisdagskvällen spärrade de av majeriet med taggtråd.

-  Vi skyddar mejeriet, skriver gruppen i en kommentar till SVT.

I dag fortsatte samtalen mellan Arla och Boxholms kommun gällande det nedlagda mejeriet. Kommunen utesluter inte vidare juridiska åtgärder. Arla å sin sida hänvisar till en lista med inventarier som de menar inte ingår bland det som skall lämnas kvar. Kommunen hävdar det motsatta.

– Vi kommer hålla på vårt. Vi har ett undertecknat köpekontrakt, säger kommunstyrelsens ordförande Britt-Marie Johansson (S).

Hör mer från henne i videon:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Boxholms kommun: ”Vi kommer hålla på vårt” Foto: Mimmi Moberg/SVT

Arla: ”Ett läge vi helst inte skulle vilja vara i”

Arla Sveriges presschef, Erik Bratthall, säger till SVT Nyheter Öst att han idag inte kan kommentera inventarielistan.

– Vi har haft en massa kontakter fram och tillbaka. Jag kan inte kommentera förhandlingarna med mer än att de varit konstruktiva.

Hur tror du den här historien påverkar ert varumärke?

– Det är en svår fråga. Jag hoppas givetvis att det inte påverkar varumärket negativt, men det är ett läge vi helst inte skulle vilja vara i.

Taggtråd rullades ut

SVT Nyheter Öst erfar att manifestationer kommer äga rum i helgen och redan i kväll rullade Boxholmsostens vänner ut taggtråd runt mejeribyggnaden.

I en kommentar till SVT efter aktionen skriver Boxholmsostens vänner att de under två år tid kämpat för att Boxholm ska få ha kvar mejeriet och tillägger:

”Dessa två år har gett oss kunskapen att Arla inte är ett företag att lita på, Vi skyddar mejeriet mot den stora stygga Arlavargen Genom denna handling! Vi förväntar oss att Arla lämnar över nycklarna till mejeriet till sin rätta ägare och håller sig långt bort från Boxholm i framtiden!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nedläggningen av Boxholms ost

Mer i ämnet