Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bra år för Norrköpings hamn – trots stormigt i frakttrafiken Foto: Axel Brantemo/SVT

Bra år för Norrköpings hamn – trots stormigt i frakttrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin slog till med full kraft för två år sedan. Några som tidigt märke av effekterna var sjötrafiken – där pandemin ledde till brist på fraktcontainers runt om i världen. Trots störningarna i trafiken har Norrköpings hamn ökat med 15 procent.

I en rapport från förra året listar Transportstyrelsen hur sjöfartsmarknaden drabbades av covid-19-pandemin. Det handlar bland annat om besättningsmän som blev fast ombord på fartyg, minskade fraktvolymer och påverkade godsflöden.

Växer på containersidan

Trots utmaningarna på sjöfarten globalt har Norrköpings hamn ökat med omkring 15 procent på ett år – och det är framför allt på containersidan hamnen växer.

– Där har vi haft en väldigt stark tillväxt i verksamheten och är nu en ganska snabbt växande containerhamn i Sverige, säger Ola Hjärtström som är marknadschef till SVT Nyheter Öst.

I klippet berättar Ola Hjärtström vad som ligger bakom hamnens ökning. Se mer där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet