Foto: SVT

Mjölkpriset har vänt – högsta på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år av djup kris, så ser landets mjölkproducenter en ljusning. Mjölkpriset till bönderna ligger nära den högsta nivån på tio år. Anledning är att den globala mjölkproduktionen har minskat.

Det kallades den värsta mjölkkrisen på flera decennier och flera gårdar i veckan lades ner när det var som värst. När den globala marknaden pressade ner priset på mjölk så blev de två senaste åren ett stålbad för Sveriges mjölkbönder. Men nu har priserna gått upp rejält.

– Det är klart att vi är glada, det är väldigt välkommet efter två års hård press, den värsta pressen vi har upplevt någonsin. Vi behöver den här nivån som vi har idag på lång sikt för att vi ska få framtidssatsningar, säger Marita Wolf, ordförande för LRF:s mjölkdelegation.

Mycket mer betalt än under krisåren

Idag, i oktober, får landets mjölkproducenter 3,69 kr för ett kilo mjölk av Arla.

Det är nästan en krona mer än under krisåren 2015 och 2016. I oktober 2015 var priset 2,67 kr/kg och i samma månad 2016 var det 2,73 kr/kg. Enligt Marika Wolf så är en anledning till höjningen att den globala mjölkproduktionen har minskat.

– Mjölkvolymerna sjunker men efterfrågan finns kvar. Då går priset upp, det är liksom enkel matematik, säger hon.

Mycket större svängningar

LRF ser nu också en liten inbromsning i antalet gårdar som lägger ner. Men det går inte att säga att de som lade ner under krisåren borde ha väntat på den prishöjning som nu kommit.

– Varje mjölkföretagare får ju göra sin egen bedömning, det är ytterst där som besluten tas om hur man klarar utmaningarna. Men man måste rätta sig efter marknaden idag. Den kunskapen har vi tagit in de sista tio åren egentligen; att vi har mycket större svängningar på mjölkmarknaden idag än vad vi hade innan, säger Marita Wolf.

TV: Se hela inslaget här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.