• Viktigt meddelande:

    Det är en kraftig brand i ett radhus i Stenby i Eskilstuna, med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan von Kantzow är hoppfull inför vårbruket. Foto: SVT

Bra förutsättningar för vårbruket

Uppdaterad
Publicerad

För många lantbrukare kan det bli en något lugnare vår i år. Förutsättningarna för vårsådden är goda och en del arbete gjordes redan i höstas.

– Vi börjar bli på gränsen till sena, men det är absolut ingen katastrof, säger Johan von Kantzow, som är lantbruksföretagare inte långt från Västra Husby.

I höstas var vädret sådant att det gick att så många höstgrödor, som höstvete och höstraps. Det gör att det inte finns lika stora arealer lediga för vårsådden.

En lite lugnare vår än vanligt kan det alltså bli för lantbrukarna. Naturligtvis har vädret stor betydelse och ett snabbt väderomslag kan ställa allt på ända.

”Säsongen har förlängts”

Innan snön kom kunde det kännas som att det var grönt på fälten mycket längre än vanligt. Det mildare vädret hjälper till viss del lantbruken, men det är inte fråga om en säsong till.

– Jag skulle inte säga att vi får en säsong till, men däremot har det blivit lite utdraget. Vi börjar generellt sett lite tidigare på våren, mot vad man gjorde för 30-40 år sedan. Vi kan också så lite längre in på hösten. Säsongen har förlängts, säger Johan von Kantzow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet