Foto: svt

Bra vård men långa väntetider

Publicerad

Bra bemötande och högt förtroende för den vård man får – det är vad patienterna anser om akutmottagningen på universitetssjukhuset i Linköping. Däremot är väntetiderna på tok för långa.

Det visar en stor enkätundersökning bland totalt 24 000 patienter – varav 2 700 i Östergötland – som genomfördes i oktober 2012 och där akutmottagningen i Linköping får ett totalt betyg i nivå med riksgenomsnittet.

Lika bra – men på andra punkter – är akutmottagningen på lasarettet i Motala. I Motala känner sig patienter mer delaktiga i vården, informationen är bättre, liksom väntetidena är kortare.

Sämst betyg av Östergölands tre akutmottagningar får Vrinnevisjukhuset i Norrköping – en bit under riksgenomsnittet totalt och utan några riktiga toppar. Långa väntetider, dålig information och bemötande och förtroende får lägre betyg.

Totalt sett i enkäten har betyget blivit bättre ju kortare väntetid patienten haft. Två tredjedelar uppger att de väntat mindre än fyra timmar. 14 procent hade väntat i mer än sex timmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer