Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tiotusentals kycklingar och höns brann inne i den övertända ladugården. Foto: Pontus Altin

Brand i ladugård på Gotland – tusentals höns och kycklingar i byggnaden

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen kom ett larm om en brand i en ladugård i Väte på Gotland. Inne i byggnaden ska det funnits omkring 20 000 – 25 000 höns och kycklingar som inte gick att rädda. Däremot ska inga människor ha skadats. Vid lunchtid vad branden under kontroll.

Larmet om branden kom klockan 8.42 på torsdagsmorgonen. Vid niotiden nådde räddningstjänsten platsen.

– Inringaren såg svart rök och det bekräftades av styrkorna på väg mot branden, säger Mathias Häglund, ledningsoperatör på Räddningscentral mitt.

Brandorsaken är i nuläget okänd och polisen skriver på sin hemsida att byggnaden inte kommer gå att rädda. Polisen inledde en förundersökning om mordbrand men lade ned brottsmisstankarna. Branden ska inte ha spridit sig till andra byggnader.

Taket har rasat in

Räddningstjänsten skickade tio resurser till platsen. Vid 12-tiden var branden under kontroll och räddningstjänsten hade börjat trappa ned.

Hur gick det med fåglarna?

– Tyvärr var branden så kraftig att det inte fanns någon möjlighet att rädda dem. Nu har taket rasat in och vi arbetar med att putta in väggarna med en maskin för att förhindra spridning av elden.

”Fantastiskt stöd”

Tomas Björkqvist driver gården i Väte. Han och hans fru hade varit hemma när de fick ett samtal av grannar till gården som berättade att det brann.

– Då var det för sent, det gick väldigt fort och nästan direkt vi kom förstod vi att det skulle bli förstört, men det är ett helt fantastiskt stöd vi får från familj, vänner och grannar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet