Foto: Pelle Svensson

Skogsbrand i Kinda

Uppdaterad
Publicerad

Vid 13.30 under lördagen larmades räddningstjänsten i Kinda kommun ut till en skogsbrand.

Ett området började under lördageftermiddagen brinna vid sjön Ämten, cirka en mil sydost om Horn där det också brann för bara några dagar sedan. Omfattningen på branden var initialt cirka 150x150 meter.

– Det blåser också kraftigt så därför är det en stor spridningsrisk just nu. Vi jobbar förfullt på att försöka komma runt elden och få vatten, berättar Morgan Wass, räddningsledare på Kinda Räddningstjänst strax före klockan 15.

Räddningstjänsten hade lite svårt att komma runt elden till en början, men vid 17.30 tiden var den inringad och under kontroll.

Räddningsenheter som åkte ut på plats kom från både Kisa och Horn. De fick också hjälp från räddningstjänsten i Vimmerby som bistod med två tankenheter.

– Just nu finns det inga öppna lågor kvar, utan vi håller nu på med eftersläckningen. Läget är under kontroll men vi blir nog kvar här ett par timmar till alla fall, uppger Morgan Wass vid vid 17.30.

Det ska inte ha funnits några fastigheter i närheten av branden enligt räddningstjänsten, men spridningsrisken var ändå initialt stor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.