Åker med spannmål började brinna utanför Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Vid 13-tiden på söndagen kom det ett larm om en gräsbrand utanför Linköping. Enligt Räddningstjänsten Östra Götaland började det brinna på en åker med spannmål.

Klockan 13.10 kom räddningstjänstens första enhet till platsen och då hade cirka fyra hektar spannmål brunnit av. Det skriver Räddningstjänsten Östra Götaland på sin hemsida.

Enligt räddningstjänsten var inga fastigheter drabbade och arbetet fokuserades på att förhindra spridning till skog som låg i vindriktning. Vid klockan 13.16 var sju enheter och tre stationer på plats.

– Det brinner fortfarande, säger Lennart Ågren, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Under kontroll

Klockan 13.35 kunde räddningstjänsten meddela att de beräknade att vara på plats i tre timmar. Enligt uppdateringen skulle det, förutom spannmålen, även brinna i pressade halmbalar. Spridningsrisken till skogen bedömdes som liten.

Strax innan klockan 14 meddelade räddningstjänsten att det inte längre var någon spridningsrisk och att de beräknade vara kvar i cirka en timme för eftersläckning. Därefter skulle lantbrukaren komma med gödseltankar, fyllda med 40 000 liter vatten, för att sköta efterbevakningen. Den sammanlagda avbrända ytan är 3,5 hektar.

Vid 14.30-tiden var räddningstjänsten färdig på platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet