Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stor brand vid förrådslager i Slite. Foto: Patrik Widegren /SVT

Brand i Cementabyggnad på Gotland under morgonen

Uppdaterad
Publicerad

En stor brand uppstod under natten i en av Cementas byggnader i Slite. Räddningsenheter är på plats och släckningsarbete är igång.

Larmet kom till SOS Alarm vid 01.46. Det rör sig kring en cementabyggnad i Slite på Gotland. Anledning är oklar berättar polisen till Hela Gotland:

– Det är en kraftig brand med rök men röken går åt rätt håll så det ska inte vara fara för byggnader i närheten då den går ut mot havet. Det är Cementas byggnader där de har sin cementtillverkning. De jobbar med pellets och det lagret har tagit eld, säger Roger Nyd, stationsbefäl på polisen till Hela Gotland.

Flyghjälp tillkom

Vid 05.50 tillkallades ännu fler enheter till platsen, däribland dem flyghjälp. Men SOS Alarm beskriver arbetet som svårt:

– Arbetet kommer ta tid för det är så ansenliga mängder. Så prognosen är väldigt osäker och läget är rätt statiskt där, säger Hans Eriksson till Hela Gotland.

Under kontroll – Cementa sköter eftersläckning

Per Johansson, ledningsbefäl på räddningstjänsten, berättar att branden inte löper stor risk att sprida sig. Men den omfattande mängden gör det svårt för räddningspersonal att ta sig fram. Stort maskineri kommer krävas och man räknar med att behöva arbeta under lång tid.

– Risk finns alltid att det sprider sig, men i nuläget är branden kontrollerad. De som jobbar där har läget under kontroll, säger Per Johansson.

Räddningstjänsten berättar att vid tolvslaget kommer man kunna lämna platsen. Cementa sköter då resterande delar av eftersläckningen. Man bedömer att Cementas personal har resurser som kan hantera resterande delar arbetet. Man har dessutom tagit beslut att riva ett av taken där det brinner.

I nuläget hjälper Räddningstjänsten till med att samla släckvatten och cementpulver. Man meddelar även att det inte skett någon miljöpåverkan. Oron var att farliga ämnen skulle ta sig ner till vattnet som ligger intill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer