Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samuel Andersson, räddningsledare om läget just nu Foto: SVT

Räddningsledare: ”Branden under kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter lunch på fredagen bedömde räddningsledaren att skogsbranden i Tjällmo nu är under kontroll. Under måndagen tas beslut och räddningstjänsten ska lämna över ansvar för eftersläckning och bevakning till markägarna.

Uppdatering från räddningstjänsten 28/4 vid kl 10:30:

Läget är fortfarande stabilt, branden är inringad och inga synliga lågor kan skönjas. Vi ha för närvarande 25 personer från räddningstjänst samt 25 från hemvärnet som arbetar med släckningsarbetet. Under kvällen kommer vi påbörja arbetet med att eventuellt avsluta från räddningstjänsten under måndagen. Det kommer då också bli ett möte på plats med representanter för markägare, Skogsstyrelsen samt räddningstjänst och kommun. Under natten kommer vi ha 20 personer på plats och då samverkar vi med Motala/Vadstena samt Nerikes räddningstjänst förutom vår egen personal, skriver Räddningstjänsten Östra Götaland i ett pressmedelande.

– En helikopter står fortfarande stand by – men annars släcks brand på marken nu, säger Mikael Kalered, inre befäl Räddningstjänsten Östra Götaland.

300 hektar stor brand

Han berättar att det varit lite olika uppgifter kring hur stor skogbranden var.

– Vi har nu landat i att den som störst var cirka 300 hektar. Det här har varit en mycket stor händelse för oss, säger Mikael Kalered, inre befäl Räddningstjänsten Östra Götaland.

”Under kontroll”

– Läget är stabilt. Vi har haft någon enstaka liten brand som blossat upp med öppna lågor, sa räddningsledare Samuel Andersson i fredags till SVT Nyhter Öst.

Är branden under kontroll?

– Ja, jag vågar sticka ut hakan och säga att ja, vi har branden under kontroll, säger Samuel Andersson.

Nu väntar ett tungt och långt arbete med eftersläckning. Helikoptrarna kan dämpa en eld men den slutgiltiga släckningen måste ske från marken.

– Helikopterbehovet är något som hela tiden utvärderas. De har använts lite för rekognosering sen har vi varit uppe och släckt lite med dem. Men det har inte varit en dag där de har behövts jätteaktivt hittills, säger Samuel Andersson.

Foto: Jeppe Gustafsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Tjällmo

Mer i ämnet