Se bilder från släckningen och hör räddningsledaren i klippet. Foto: Jeppe Gustafsson

Branden i Tjällmo vattenbombas av helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden i Tjällmotrakten vattenbombas med hjälp av en helikopter sedan strax före klockan nio på tisdagsmorgonen. I nuläget deltar 25 brandmän i släckningsarbetet.

Strax före klockan 12 idag uppgav RTÖG att en yta på 1 200 x 600 meter brinner och att räddningstjänsten har ringat in branden.

– Branden är inte under kontroll, men vi håller den inom ett begränsat område. Det är jättesvårt att säga hur länge räddningstjänsten måste vara kvar i nuläget. Vinden har också börjat tillta, säger Christian Lind, inre befäl hos Räddningstjänsten Östra Götaland.

Skogsbranden i Tjällmo

Ute på brandplatsen är Magnus Brodén räddningsledare.

– Helikoptern gör ett jättebra jobb och killarna som har jobbat i natt har också gjort ett bra jobb så för tillfället så känns det ganska tryggt, säger Brodén till SVT:s reportrar på plats.

Se klipp från luften på det eldhärjade området:

Han säger dock att branden inte är helt under kontroll och det återstår mycket arbete innan insatsen är avslutad.

För närvarande så är det endast räddningstjänsten i Motala som släcker. Inga bostäder ska vara hotade.

– Om det behöver förstärkas med räddningstjänst från annat håll är osäkert. Vi får se hur arbetet går, men Motala räknar med att vara kvar hela dagen.

Försvarets helikopter släpper vatten över skogsbranden i Tjällmo. Foto: Jeppe Gustafsson

Enligt en uppdatering från RTÖG klockan 16 idag, tisdag, så har räddningstjänsten lyckats släcka av ytterkanterna på branden. Helikoptern ska ha lämnat platsen.

Vid klockan 20 brann det inte längre med några öppna lågor i skogen.

– Vi kommer att vara kvar med elva man under natten och hålla koll så det inte tar sig igen, säger Christian Lind, inre befäl hos Räddningstjänsten Östra Götaland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Tjällmo

Mer i ämnet