Foto: SVT

Flera bränder i hästlastbilar den senaste tiden

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår Norrköping International Horse Show, som lockar uppemot 700 ryttare. De betyder också att många och en hel del stora hästtransporter ska få rum.

Den senaste tiden har det inträffat flera allvarliga bränder i hästlastbilar. Enligt tidningen Ridsport ska en hästlastbil ha börjat brinna i Hammarö, på grund av en överhettad spotlight, branden upptäcktes och kunde släcktes innan den hann sprida sig.

Flera olyckor

Tidigare i vår inträffade ett dödsfall i Spanien till följd av en brand. Nyligen brann också Sara Algotsson Ostholts lastbil och två hästar miste livet.

Har ert säkerhetstänk påverkats med tanke på det som hände fälttävlansryttaren?

– Ja på så sätt att man får en tankeställare, man försöker att informera ryttare och chaufförer som kör lastbilarna, B-korts bilar och trailers. Sen blir det så efter en sådan här tragisk olycka att alla tänker till ”har jag servat min lastbil”, ”har jag brandsläckare”, säger Claes Pettersson, tävlingsledare Norrköping International Horse Show.”

”Ingen vill ju riskera sin häst”

Vidare säger han att säkerhetstänket inom branschen både vad det gäller, ryttare, hästar och fordon ständigt är närvarande.

– Ingen vill ju riskera sin häst, för utan sin häst har man ju ingenting att tävla på. Så vi är väldigt måna om våra hästar de är ju prio ett, säger Claes Pettersson.

Men på tävlingsplatser står ofta lastbilarna tätt, vilket skulle kunna vara förödande om olyckan skulle vara framme, säger några ryttare SVT Nyheter Öst pratat med.

– Nästan på varenda tävlingsplats har de ont om plats och det är stora lastbilar som kommer. Förut hade folk mer någon transport som de ställde på ett ställe och så kanske de bodde i en husvagn, säger Hanna Lundkvist som tävlat i Åby i Norrköping i helgen.

”De säger alltid ställ dig så nära du kan”

– Nu kommer nästan alla med stora lastbilar, och de säger alltid ställ dig så nära du kan här, så de får in så många som möjligt, säger Hanna Lundkvist.

Det är oftast mycket el i hästlastbilarna och genom att kontrollera elen och sätta upp brandvarnare både i bodelen och släpdelen kan risken för brand minimeras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer