Hör Magnus Petersson på skogsbolaget Södra berätta om deras åtgärder när det är brandrisk. Foto: Johan Gunséus / SCANPIX och Södra

Brandrisken – extra åtgärder krävs vid skogsavverkning

Publicerad

Från och med idag råder eldningsförbud i Östergötland och länsstyrelsen avråder dessutom från avverkning i skogen på grund av brandrisken. Detta samtidigt som många skogsägare måste avverka träd angripna av granbarkborre.

– När huvudsvärmingen av granbarkborre har varit så kommer vi behöva göra en kraftansträngning i skogen, men vi är inte riktigt där än, säger Magnus Petersson, chef för skötsel och entreprenad på skogsbolaget Södra.

Skogsbolagen studerar också SMHI:s brandriskprognoser för att vi behov flytta avverkningen till andra områden. De väljer också i högre utsträckning att jobba på andra tider.

Mer om hur skogbolagen tänker kring brandrisken och avverkningen finns i videon ovan.

Granbarkborren

Skogsstyrelsen uppmanar skogsägarna att under tiden april-maj inventera och planera för åtgärder mot granbarkborren. Virke som skadats före 1 juni måste tas ur skogen senast 1 juli. Det som angrips under juni måste bort innan 1 augusti och det som skadas under juli innan 1 september.

På grund av de stora angreppen i fjol ingår Östergötland i vad som klassas som bekämpningsområde i år. Där kan Skogsstyrelsen besluta om att angripna och stående träd tas bort före 1 juli.

På Södra är de ännu inte oroliga för att inte hinna med. Men det förutsätter att vädret slår om. Fortsätter det vara torrt och varmt kan det bli bråttom i skogen framåt sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer