Bråvallaverket i Norrköping. Arkivbild. Foto: Carl Larsson/SVT

Bråvallaverkets framtid fortfarande oklar

Publicerad

I samband med dagens besked om hetvattencentralen så berättades att Norrköpings kommun fått option på att köpa området med det nedlagda Bråvallaverket, i kvarteret Triangeln i södra hamnen. Detta efter att Eon köpt tillbaka det.

Vad som kommer att hända med Bråvallaverket är däremot inte klart i dagsläget.

– Eon har återköpt den höga byggnaden för att råda över hela området och Norrköpings kommun har fått option att köpa det av oss, säger Björn Persson, regionchef hos Eon Sverige.

Norrköping

”Gigantisk byggnad”

– Området har ett stort strategiskt värde, men Bråvallaverket är en stor utmaning. Det är en gigantisk byggnad som kräver stora investeringar vid en omvandling, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Kommunen har ännu inte bestämt sig för om de ska köpa kvarteret Triangeln. Men Lars Stjernkvist berättar att kommunen kommer finnas med som en part.

– Det viktiga är att det blir någon som vill fylla området med verksamheter och att det finns ekonomiskt hållbara planer för det.

Foto: SVT

Stjernkvist anser också att det är skillnad på vad som händer på respektive sidor av Strömmen.

– På norra sidan rivs en del, på södra kommer det mer bli fråga om att fylla befintliga byggnader med nya verksamhet eller bostäder.

Verket kommer inte att rivas

Freudenberg som bedriver tillverkning i kvarteret intill har nyligen fått nya tillstånd, men ska enligt Stjärnkvist delvis ha förändrat sin verksamhet.

– Det är ingen akut fråga. Väldigt långsiktigt flyttar industrin ut från innerstaden och området fylls i stället med bostäder och kontor.

Bråvallaverket ska dock inte rivas.

– Det är en symbol för Norrköping och teoretiskt tror jag inte det är omöjligt med bostäder där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet