Foto: Fredrik Sandberg / TT

Brist på TBE-vaccin runt om i landet

Publicerad

Just nu råder brist på vaccin mot TBE på flera håll i landet. Efterfrågan har ökat enormt och vaccinet är slut hos en av leverantörerna. En av förklaringarna tros vara förra årets rekordmånga anmälda fall av TBE i Sverige.

I fjol anmäldes 391 fall av TBE i Sverige, en ökning med 62 procent jämfört med 2016. Detta har gjort att många vill vaccinera sig mot den fästingburna virussmittan i år.

– Efterfrågan är större än man kunnat tänka sig. Redan nu i juni är det dubbelt så många som vaccinerat sig som det var under hela förra året, säger Eva Lindhusen Lindé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Det har lett till att vaccinet är slut hos ett av de två företag som levererar vaccin till Sverige. Vaccinet förväntas vara restnoterat hos företaget åtminstone till början av juli.

Nya områden

– Man har missbedömt efterfrågan. Främst beror det nog på ökningen förra året och uppmärksamheten i media. Men det fina vädret kan också spela in, då folk tänker sig att de ska vara ute mer då, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Att viruset har spritts till nya områden tror hon kan vara ytterligare en orsak till ökningen. En annan anledning till att efterfrågan ökat i år kan vara att åldern då man rekommenderas ta en extra dos vaccin har sänkts från 60 till 50 år.

Östergötland

En vaccinationsmottagning i Östergötland som SVT Nyheter Öst varit i kontakt med bekräftar att vaccinet håller på att ta slut. Den aktuella mottagningen säger också att alla tider för TBE-vaccination är uppbokade till augusti.

TBE

Visa

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och orsaka en inflammation i hjärnan och på hjärnhinnorna. De flesta som smittas får lindriga besvär som feber och huvudvärk och tillfrisknar efter ett par dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation.

Viruset finns främst i Stockholm, Uppsala, Västra Götaland och Södermanland. De flesta som smittas gör det längs Östersjökusten och i områden nära Mälaren, Vänern och Vättern.

Källa: 1177.se och Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer