Foto: svt

Brommaflyget blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Oron för gotlänningarna kan nu vara över. Utredningen om Bromma flygplats framtid läggs ned. Bakgrunden är två så kallade tillkännagivanden i riksdagen där majoriteten gör klart att Stockholmsflygplatsen inte ska utvärderas.

Bromma flygplats är en viktig del av den gotländska infrastrukturen. Merparten av alla flyg till och från ön sker från Bromma och många av Gotllands stora arbetsgivare använder rutten dagligen i sina affärskontakter med Stockholm. I våras skrev de gotländska politikerna till sina Stockholmskollegor i hopp om att för att förmå dem att behålla flygplatsen, eftersom gotlänningarna anser att det inte räcker med bara Arlanda.

– Vi är som bekant helt beroende av flyg och färja och det är klart att försämrade flygförbindelser är oerhört allvarligt för Gotlands utveckling, sa då tf regiondirektör för Region Gotland, Per Lindskog, i en intervju med SVT i våras.

Ville bygga bostäder här

Utredningen om Bromma flygplats kom till stånd på begäran av lokalpolitikerna i Stockholm eftersom marken där flygplatsen ligger skulle kunna användas för bostadbyggande.

– Det handlade om att utreda förutsättningarna för att skapa ett stort antal bostäder i Stockholm – och bostadsbristen är vårt största problem. Så beslutet hämmar Stockholms utveckling, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholm till TT.

Bostadministern besviken

Och även bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) tycker att beslutet är olyckligt.

– Det är tråkigt att det finns en majoritet som inte vill ta reda på fakta. Många är övertygade om att Bromma inte är den bästa platsen att ha en flygplats på, säger han till dn.se.

Mehmet Kaplan gillar inte att regeringen tvingats böja sig för riksdagsmajoriteten:

– Riksdagen borde inte lägga sig i regeringens utredningsmakt, vilket (riksdagens) konstitutionsutskott delvis håller med om.

Helldén håller med:

– Det här innebär egentligen att riksdagen säger att man inte får tänka vissa tankar eller göra vissa utredningar. Det är mycket märkligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.