Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Budchaufför dömd för rån och grovt bedrägeri

Publicerad

En 30-årig man bosatt i Finspång dömdes idag vid Norrköpings tingsrätt till fängelse i tre år och åtta månader för rån, grovt bedrägeri, grov stöld och övergrepp i rättssak. Rånet beskrivs i domen som hänsynslöst eftersom offret tejpades samt misshandlades med en kofot och detta under dödshot.

Rånet begick 30-åringen tillsammans med en annan man i en mindre ort i Östergötland 9 juni 2019. Offret och gärningsmännen hade tidigare varit på fest tillsammans. Under natten blev det bråk och offret flydde till sin bostad.

Senare bröt sig gärningsmännen in där och tejpade honom. Han misshandlades med sparkar och slag med en kofot. Dessutom skars hans hand och handled upp med en kniv. Tingsrätten beskriver att brottet ”präglats av stor hänsynslöshet”.

Bedrägerierna

Under tiden oktober till december 2017 arbetade 30-åringen som chaufför hos en budfirma med avtal med Post Nord. Där beställde han varor i andras namn, däribland en avliden persons, vid 36 tillfällen. Varorna skulle levereras till Gusum och Valdemarsvik. En interutredare hos Post Nord fattade dock misstankar gällande chauffören. Privatspanare följde efter när rutten kördes och misstankarna bekräftades.

30-åringen döms till fängelse i tre år och åtta månader. I samband med domen häktades han dessutom på grund av flyktfara och ska stanna i häktet tills domen vinner laga kraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Finspång

Mer i ämnet