Visa alla (5)

Buss med barn har kört in i viadukt

Publicerad

En dubbeldäckarbuss har kört in i en låg viadukt på Grenadjärgatan i Linköping. Två vuxna är förda till sjukhus. Många barn fanns ombord, men inget av dem skadades. Polisen har inlett en förundersökning om grov vårdslöshet i trafiken.

Larmet kom till SOS kl 10.29. Bussen har av ännu okänd anledning kört på bron vid järnvägen i Barhäll. Enligt uppgifter från räddningtjänsten ska åtta vuxna och 51 barn funnits på bussen. Två vuxna fördes till Universitetssjukhuset i Linköping. Inga barn uppges vara skadade, enligt polisen.

Enligt Region Östergötland ska de två vuxna som förts till sjukhus vara lätt till måttligt skadade.

– Vi har sökt igenom bussen och alla är ute, en del är chockade så en buss kommer transportera alla till Universitetssjukhuset även om de inte är skadade, säger Niklas Nyrén, operatör på räddningstjänsten.

Foto: Mimmi Moberg/SVT

Stabsläge inom sjukvården

Inom sjukvården har man gått upp i stabsläge.

– Vi har inrättat en särskild sjukvårdsledning och regional och lokalt är man i ett förstärkningsläge med anledning av bussolyckan, säger Bodil Knuthammar som är pressekreterare på Region Östergötland.

Linköpings kommuns krishantering står i beredskap och de skriver på sin hemsida att det var två förskoleklasser på Rosendalsskolan i Linköping som var med på bussen.

– Vi håller just nu på att ringa föräldrarna, så jag kan inte säga mer just nu, säger Reenie Lee, biträdande rektor på skolan.

”Egen utredning”

Östgötatrafiken skriver på sin hemsida att bussen inte gick  i vanlig linjetrafik. Det var en abonnerad resa med buss och personal från deras entreprenör Stångåbuss. 

– Så vi kommer inte göra någon egen utredning,  säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Bussen uppges vara cirka 4.20 i höjd medan den fria höjden under bron är 3.50. Polisen har inlett en förundersökning om grov vårdslöshet i trafiken och tagit bussen i beslag. Vid 13-tiden bärgades bussen bort från platsen.

På Grenadjärgatan under tågbron ägde bussolyckan rum. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Busskrasch i Linköping

Mer i ämnet