Foto: SVT

Busschaufför sålde falska resekort för stora pengar

Uppdaterad
Publicerad

Det var i juni 2016 som polisen gjorde en husrannsakan hos den 52-årige busschauffören i Motala och hittade resekort och kontanter. Pengar som han påstod sig ha tjänat bland annat genom att plocka jordgubbar.

Östgötatrafiken hade under en längre tid misstänkt att allt inte stod rätt till när det gällde busschaufförens hantering av resekort. Ett ombud i Motala hade också fattat misstankar och tipsat företaget som påbörjade inre spaning.

Enligt polisutredningen uppgår summorna i bedrägeriet sammanlagt till närmare en halv miljon kronor. Linköpings tingsrätt beslutade i ett tidigt skede om kvarstad och kronofogden har säkrat egendom motsvarande det beloppet.

”Var har de fått alla pengar ifrån?”

Mannens 40-åriga hustru åtalas för grovt häleri och penningtvätt, eftersom hon enligt åtalet ”måste ha insett” att de stora summor som familjen spenderade ”har härrört från makens brottsliga värv”.

Åklagarsidan menar att busschauffören förmodligen tjänat betydligt mer pengar än så på att manipulera och sälja resekorten.

– Parets privatekonomi är synnerligen god. De har två fina bilar, stora belopp på banken och inga lån. De är ju inga höginkomsttagare, så var har de fått alla pengar ifrån? Det kan inte förklaras med legala inkomster, sade kammaråklagare Eva Kokkonen till SVT när härvan nystades upp i februari 2017.

Alla förnekar brott

Även parets 21-årige son är inblandad i bedrägeriet och åtalas för penningtvätt, då han vid flera tillfällen satt in stora summor på sin fars bankkonto.

Förutom familjen åtalas också tre män – 22, 32 och 51 år gamla – för brott som penningtvätt och bedrägeri.

Samtliga inblandade förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.