Ingegerd och Hasse Edman vid Vänneberga bro och väg 80 Foto: SVT

Byalag JO-anmäler Trafikverket efter långvarig konflikt

Uppdaterad
Publicerad

Det är en anklagelseakt på 26 sidor mot Trafikverket som Drothems byalag utanför Söderköping nu har lämnat till Justitieombudsmannen, JO. Falska uppgifter, bristande dokumentation och dold agenda, är några av anklagelserna som Drothems byalag i Söderköping riktar mot Trafikverket.

– Vi hoppas att Trafikverket genom kritik från JO ska förstå att vi har tillräckligt på fötterna för en överklagan av ärendet till Högsta förvaltningsdomstolen, och få rätt där. Då kan hela E22-projektet bli försenat. Men det är förstås något vi inte vill se, säger Ingegerd Edman ordförande för Drothems byalag.

Trafikverket: ”Vägen kommer inte behövas”

Den stora förhoppningen hos byalaget är dock att Trafikverket kommer att ändra sig innan dess och lyfta ur förslaget om en indragning av väg 801. Förslaget ingår i det stora vägprojektet Förbifart Söderköping, och Trafikverket menar att 801:an inte längre behövs i det statliga vägnätet när förbifarten står klar.

Söderköping

– Vi hoppas också att ledningen för Trafikverket ska våga gå in och korrigera ansvariga på verkets Region Öst, säger Edman.

Bara tio procent av JO-anmälningarna leder till kritik – varför skulle just er göra det?

– Vi är säkra på att anmälan kommer att leda till kritik. Vi har dokumenterat ärendet från dag ett och har bevis för att många flagranta fel har begåtts, säger Ingegerd Edman.

Trafikverket säger i ett mejl att de inte vill kommentera JO-anmälan.

Om Justitieombudsmannen (JO)

JO har till uppgift att på riksdagens vägnar utöva tillsyn över tillämpningen  av lagar och andra författningar i offentlig verksamhet. Utgångspunkten är den enskildes intresse av att bli föremål för en lagenlig och korrekt behandling från myndigheternas sida.

I besluten och protokollen gör JO uttalanden som klargör om den granskade myndigheten har handlat i enlighet med lagen eller inte. Om myndigheten agerat felaktigt uttalar JO kritik som kan rikta sig såväl mot myndigheten som mot enskilda tjänstemän.  Av alla anmälningar resulterar runt 10 procent i någon form av kritik.

JO:s beslut är inte rättsligt bindande, vilket betyder att den kritiserade myndigheten formellt sett inte behöver rätta sig efter JO:s kritik. I praktiken sker det dock nästan alltid. Ofta använder myndigheten JO:s uttalanden i arbetet med att förbättra interna rutiner och regler.

Källa: JOs hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet