Påverkas du av nybyggnationer där du bor? Berätta i chatten nedan. Foto: Helena Landstedt/TT

Byggs det för mycket där du bor – hur påverkas du?

Publicerad

SVT Nyheter Öst har tidigare rapporterat om att byggtakten i städerna ökar – vilket bland annat orsakar trafikstörningar i områden där det byggs mycket. Chatta med oss om hur det ser ut där du bor. Hur påverkas du av byggen?

Byggs det för mycket där du bor – och hur påverkas du i så fall?

Natursköna L • Man måste inte hålla på att bygga överallt. Det kan verka som det är lite hysteriskt. Man ska inte bygga allt i betong och asfalt, det känns som man bygger in sig i ett hörn o bygger bort sig från det naturen skapat.Asfalt o betong är ju fruktansvärt och inte alls bra för hälsan.Särskilt inte på sommaren när det blir varmt.Och mer varmt har det blivit. Var tog alla grönområden vägen? Och inga särskilda vatten oaser i städerna att svalka sig i,när sommaren kommer.Usch, vilken värld man har hamnat i! och alla avgaser från fordonen på vägarna.Man vet ju knappt vart man ska ta vägen,för fan.Det går ju inte att andas frisk luft längre! Jag har ingen bil.Jag får gå dit jag ska. Man tycker att man bara sitter fast i skiten!

anna blomqvist • mycket skräp som blåser ut från nybyggen i Berga. byggjobbare inte mycket för att plocka upp efter sig. nu kan det kosta 800 kr att slänga en fimp varför kan inte Peab och ncc t hand om sitt emballage, spillbitar av frigolit och isolering, fakturor mm mm?

Maja • Cykel- och gångbanan på Djurgårdsgatan i Linköping ser ut som ett fult lapptäcke efter byggnationer av tekniska verken förra och förrförra året. En blandning av plattor, röd asfalt, svart asfalt. På de ställen stenar som separerade gång- och cykelbana har försvunnit har man helt sonika täckt över med asfalt. Förstår ej hur det kan vara acceptabelt att det ser ut på detta sätt.

Elise • Jag bor i Linköping, Ryd och det är konstant muller kl. 7 på morgonen till 10 på kvällen. Det gör det jättesvårt att fokusera på distanslektioner, eller på något alls för den delen.

JK • Ombyggnationen av Östra Promenaden har satt sina spår. Det åks med bandvagn, det eldas och borras. Ibland skakar hela huset. Tur att det blir fint när det blir klart, så jag kan förtränga hur det var vägen dit.

Katarina • Här är det inte kommunen som bygger utan grannarna! De närmaste grannarna har haft byggarbetsplats i snart ett decennium, det är hela tiden något som ska byggas eller rivas eller byggas ut eller ändras. Ingen ända på eländet! Stora maskiner som håller på ända till nio på kvällen, stora lastbilar som kommer och går dagligen. Dessutom finns det fler grannar på samma gata som också har ombyggnationer då och då, med tillhörande byggtrafik förstås. Ska det vara så här i ett villaområde?? Vi får aldrig någon lugn och ro!

Fredrik • Förtätningen gillas inte då man trycker ihop så att inga öppna ytor blir kvar.Stor hets att bygga bostäder så våra politiker verkar göra vad som helst i sin iver att förtäta och sälja mark till byggare.

Per • En gata grävs upp för något. Ett år senare samma gata grävs upp igen och så kan det hålla på i flera år! Linköping saknar planering. Hamngatan bussfil och så går det en tid och tas den bort! Det var bra! Men varför dessa tokigheter? Hur kloka är politikerna i Linköping?

anonym • I många städer jag bott (Göteborg, Skövde, Linköping) så är nybyggen den enda chansen att få lägenhet för att det är först till kvarn.
Samtidigt är det oftast mycket dyrare än kölägenheter så man tvingas betala vansinniga hyror tills man hittar något bättre.

Staffan • I Stor-Stockholm måste byggfirmorna informera i god tid innan arbetet ska ske och kontinuerligt vid förändringar. Höga böter utgår till byggföretagen om man inte har gjort så gående och cyklister kan passera enl. trafikreglerna. Tyvärr så låter man byggföretaget husera själva och få blir det som i vilda västern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.