Foto: Patrik Widegren/SVT

C bytte åsikt – Region Gotland säljer omtvistad hamnfastighet

Uppdaterad
Publicerad

När regionfullmäktige sammanträdde på Gotland idag så godkändes försäljningen av fastigheten Kasernen 2 i Visby hamn. Fastigheten, som bland annat används av Uppsala Universitet Campus Gotland, säljs till Uppsala akademiförvaltning för cirka 65 miljoner kronor. 

Men affären har varit politiskt omdiskuterad. När försäljningen var uppe i regionstyrelsen i våras så röstade Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna nej. Men då de rödgröna vid det tillfället var i majoritet så gick förslaget vidare till regionfullmäktige.

När nu rollerna är ombytta så hade alliansen idag chansen att dra tillbaka affären. Men man valde ändå att låta den förra majoritetens förslag om försäljning gå igenom.

Gotland

– Det gör vi för att jag tycker det är viktitg för företagsklimatet på Gotland att regionen faktiskt är en affärspartner man kan lita på. Vi har vägt in att det här är bra för Uppsala Universitet och deras möjligheter till att utvecklas och det är bra för det gotländska samhället. Vi ser också att det är en långsiktig part som tar över ägandet, säger Eva Nypelius (C), nybliven ordförande för regionstyrelsen i Region Gotland.

Det kom några kommentarer från oppositionen under fullmäktigemötet med andemeningen att ni inte står för ert ord? Att ni första sade nej, men nu ändrat er?

– Ja, men jag ser ju det här utifrån Gotlands bästa för att kunna utveckla universitetet. Det här är ett åtagande som vi har gått in i. Man har i princip ett undertecknat köpeavtal och då tycker jag att ingångna avtal skall hållas, säger Nypelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet