Cancerframkallande mögelgift i mjölk

Uppdaterad
Publicerad

Det cancerframkallande mögelgiftet aflatoxin har påträffats i mjölk från Arlas mejeri i Linköping. Giftet hade tagit sig in i mjölken via importerat ris som används till djurfoder.

Den 10 april i år visade ett provsvar att en silo med mjölk på Arla mejeri i Linköping innehöll mögelgiftet aflatoxin.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Anna Widell som är expert på främmande ämnen i mjölk vid LRF Mjölk, mejeriernas branschorganisation.

Aflatoxin är ett mycket giftigt ämne som bildas av mögelsvamp. Om man utsätts för det under lång tid ökar det risken att få leverskador och levercancer. Därför är gränsvärdena extremt låga och när man hittar ämnet går larmet och Jordbruksverket börjar spåra källan.

Upptäcktes av en slump

I det här fallet var källan ris från Pakistan som importerades av ett företag i Kristianstad. Riset polerades och såldes vidare. Restprodukten, skalet, såldes till Orga kvarn utanför Norrköping.

– Jag är mycket besviken på leverantören som smittade mig med det här. Det är inte roligt, jag vill ju sälja schyssta grejer, säger kvarnägaren Lennart Nyman.

Vid kvarnen tillverkades pellets som såldes vidare till fem gårdar i Östergötland.

Giftet fanns i fodret och gick därför över till mjölken, men det upptäcktes först vid mejeriet – av en slump.

Mejerierna gör inga rutinmässiga kontroller av mjölken, men fyra till fem gånger per år tas stickprover vid alla mejerier.

– Vi litar ju på att fodret kontrolleras, säger Anna Widell vid LRF Mjölk.

”Mycket allvarligt”

Det är leverantören som importerar en vara som har ansvaret för att ta prover, det vill säga i det här fallet företaget i Kristianstad.

När prover togs vid kvarnen i efterhand visade sig rismjölet innehålla mycket höga halter av aflatoxin, nästan åtta gånger högre än gränsvärdet.
Prover togs även i mjölktankarna på gårdarna. Vid en av gårdarna var halten av det giftiga ämnet hela 15 gånger högre än gränsvärdet.

– Det är förstås mycket allvarligt och visar att något var fel på fodret, säger Anna Widell vid LRF Mjölk.

Mjölken i silosen vid Arla mejeri i Linköping hann säljas till butikerna innan analyssvaret kom tillbaka. Men enligt Anna Widell hade mjölken då spätts ut med mjölk från andra gårdar så att halten av aflatoxin nu var under gränsvärdet.

Men det här betyder att det säljs mycket mjölk som inte testas?

– Ja så är det. Men vi litar ju på att det foder som säljs är okej, säger Anna Widell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer