Carla ”Cat” Carlsson älskar vinter och kyla och vandrar nu till Kiruna. Foto: SVT

Hon utmanar sina sjukdomar – vandrar till Kiruna

Publicerad

Ett märkligt ekipage tar sig nu upp genom Östergötland och Sörmland.
Det är en sjukpensionär med 80 kilos packning, som tänker trotsa sina krämpor och vandra 170 mil norrut genom ett snöigt Sverige.

Carla ”Cat” Carlsson älskar vinter och kyla och nu har hon bestämt sig. Hon ska gå från Åby utanför Norrköping till hennes drömstad – Kiruna.

– För mig som är en forskningsnörd är Kiruna en guldgruva. Där finns polarexpeditionscenter, rymdstation, gruvor och mineraler, säger Carla ”Cat” Carlsson.

Hon själv säger att hon ser det som en slags rehabilitering. Hon känner sig fast i sin lilla lägenhet i Åby och längtar ut till friheten i naturen.

– I vanliga fall gör jag inte så mycket på dagarna, så varför inte göra en sådan här grej? Jag kan ta det i min egen takt, säger hon.

Vandrar trots sina sjukdomar

Efter mycket förberedelser har hon nu vandrat i två dagar. Men hon har oddsen emot sig.

Carla ”Cat” Carlsson är nämligen multisjuk och sjukpensionär. Det innebär att hon har flera åkommor och sjukdomar, så som astma, autism, nedsatt syn, kronisk smärta och överrörliga knän. Trots det vill hon göra den här resan.

 – Jag vill inspirera folk. Målet är Kiruna. Men jag har samtidigt varit öppen med att jag kanske inte kommer så långt. Vi får se, kanske kommer jag bara till Katrineholm. Men läkarna säger att jag är för envis och tror att jag kommer betydligt längre, säger Carla ”Cat” Carlsson.

TV: Se hela långa inslaget när vi möter Carla ”Cat” Carlsson på sin vandring

Har allt hon behöver

Med sig har hon en vagn på släp med 80 kilos packning. Där finns allt hon behöver – tält, kläder mat och mediciner.

Hon räknar med att kunna gå två mil om dagen. Planerna är att vara framme i Kiruna om ett halvår.

170 mil ska hon vandra till Kiruna Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer