Västra brottet i Slite. Ett av Cementas två kalkbrott. Foto: SVT

Cementa får tillstånd till fortsatt kalkbrytning

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen kom en dom i mark- och miljödomstolen som ger Cementa tillstånd till fortsatt kalk- och märgelbrytning vid Filehajdar och Västra brottet. Tillståndet gäller i 20 år.

Länsstyrelsen på Gotland är emot planerna då man menar att det kan hota vattenflödena, och närliggande Natura-2000 områden.

Mark- och miljödomstolen lämnar också tillstånd till de vattenverksamheter som företaget bedriver i anslutning till kalkbrytningen. Vidare får Cementa i domen tillstånd att ha verksamhet som ”på ett betydande sätt kan påverka Natura 2000-områdena  Hejnum Kallgate och Bojsvätar”.

Kampen om kalket på Gotland

– Utifrån de omfattande utredningar och undersökningar som gjorts, har domstolen bedömt att det inte kommer att uppstå någon otillåten påverkan på omgivande natur, säger rättens ordförande, rådmannen Björn Räftegård, i ett pressmeddelande.

Åtgärder måste vidtas

Råvaran ska huvudsakligen användas för produktion av cement. Företaget är den största cementproducenten i landet. Domstolen skriver i ett pressmeddelande att domen också säger att Cementa måste vidta skyddsåtgärder för att skydda både människor och natur från störningar och skador.

Cementas två kalkbrott på Gotland: Filehajdar och Västra brottet. Foto: SVT/Google Maps

– Avgörandet innebär att vi från domstolens sida föreskriver strängare villkor än vad bolaget föreslagit, för att skydda bland annat fåglar och fjärilsarterna apollofjärli, svartfläckig blåvinge och väddnätfjäril, säger Björn Räftegård.

Se mer om detta i klippet ovan.

Rättens sammansättning och bedömning

I denna typ av mål består rätten av: en juristdomare och tre domare med teknisk utbildning.

Rätten är inte enig på alla punkter. En av de särskilda ledamöterna anser att ansökan ska avslås, bland annat med hänvisning till hur verksamheten kan påverka arten väddnätfjäril. Rätten har gemensamt gjort en noggrann och allsidig prövning av bolagets ansökan och alla de synpunkter som har framförts till domstolen. Majoriteten av rättens ledamöter anser att verksamheten kan tillåtas under förutsättning att bolaget följer ett antal villkor som föreskrivs i domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet