Eva Nypelius (C) och Meit Fohlin (S) i samtal under valvakan hos P4 Gotland. Foto: Patrik Widegren SVT

C på Gotland stänger inga dörrar

Uppdaterad
Publicerad

Valresultatet på Gotland kan leda till samarbete över blockgränserna.
”Alla dörrar är öppna utom för SD”, säger Centerpartiet på Gotland.

Alliansen gjorde ett bra val på Gotland och har enligt det preliminära valresultatet fått en majoritet av de 71 mandat som finns i Regionfullmäktige på Gotland.

Centerpartiet, med Eva Nypelius i spetsen, blev största allianspartiet och har nu börjat diskutera hur styret ska se ut på Gotland.

– Det är klart att vi pratar, men vi måste veta vad det definitiva resultatet blir. Men det är som vi har sagt innan. Att hålla ihop alliansen och att inte samarbeta med SD, säger Eva Nypelius.

Preliminärt valresultat på Gotland (OBS: slutlig rösträkning hos länsstyrelsen pågår). Foto: SVT

Kan dröja till nästa vecka

Idag börjar länsstyrelsen på Gotland att räkna alla förstidsröster. Senast på fredag ska man lämna in ett slutgiltigt valresultat när det gäller gotlänningarnas röster till riksdagen. Men när det gäller kommunvalet så kan det dröja till början av nästa vecka innan valresultatet, och därmed mandatfördelningen,  blir helt färdigt.

Preliminär fördelning av mandat på Gotland (OBS: slutlig rösträkning hos länsstyrelsen pågår). Foto: SVT

Eftersom SD av allt att döma har en vågmästarroll i fullmäktige, så kan blocköverskridande samarbeten bli aktuella. Men Eva Nypelius vill i nuläget inte nämna några partier, utöver alliansen, som man kan börja diskutera med.

– Jag vill inte peka ut någon nu, men alla dörrar är öppna utom för SD skulle jag vilja säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Öst

Mer i ämnet