• Viktigt meddelande:

    Det brinner kraftigt nordväst om Åbuamossen i Hässleholms kommun. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering. Läs mer

Foto: SVT

Centern kan bjudas in till makten i Åtvidaberg

Publicerad

Om samarbetet mellan S och M, som nu pågått i tre mandatperioder, ska fortsätta eller om det blir skilsmässa – det är just nu oklart.

I Åtvidaberg förlorade den styrande majoriteten med S och M sammanlagt fyra mandat. Men man behåller sin majoritet, även om den nu är mycket knapp.

I en artikel i Corren tidigare i veckan var Mira Wedenberg, förstanamn på Moderaternas lista, tveksam till om de skulle kunna fortsätta med tanke på hur svag majoriteten blivit.

När SVT talar med henne idag vill hon inte ge några besked om var partiet står.

– Vi har inte inlett några förhandlingar än, men det är ju en svag majoritet, säger hon.

S vill fortsätta

Thomas Lidberg, Socialdemokraternas förstanamn på listan, ser gärna en fortsättning tillsammans med Moderaterna.

– Jag kan absolut tänka mig det, vi har ändå en majoritet. Men vi måste diskutera med Moderaterna om de vill eller inte, säger han.

Är din uppfattning att Moderaterna tvekar?

– Ja, man kan i alla fall uppfatta det så utifrån artikeln i Corren. Vi har inte fått något svar från Moderaterna. Men vi är ju största partiet fortfarande så vi får sondera bland partierna.

Kan det bli aktuellt med en inbjudan till Centerpartiet?

– Ja, vi stänger inga dörrar. Förutom mot Sverigedemokraterna, säger Lidberg.

Centern väntar

Centerpartiet, som fick ökat stöd med ytterligare ett mandat i fullmäktige, väntar nu på Socialdemokraternas kommande drag.

– Vi ligger lite lågt. Men majoriteten är svag, konstaterar Astrid-Marie Jonsson, ordförande och gruppledare i Centerpartiet i Åtvidaberg.

– Jag kan tänka mig att vi får en inbjudan. Och det grundar jag på Mira Wedenbergs uttalande om att en majoritet med bara S och M blir för svag. De har ju heller inte deklarerat om de ska fortsätta tillsammans, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Öst

Mer i ämnet