Centrum för speluppfinnare startar i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Östergötland ska bli bättre på att starta dataspelsföretag. Linköping öppnar ett kontorshotell för personer i dataspelsbranschen.

East Sweden Game heter satsningen, Thomas Ahlström håller i projektet.

– Vi har ju allt som behövs här med universitet, visualisering, grafisk design, företag som Saab och Sectra, men ändå flyttar talangerna härifrån, de får inte det stöd som behövs.

Han pratar om Skövde där man gjort en liknande satsning och där man nu har mellan 400 och 500 som arbetar med dataspelsutveckling.

– De har varit duktiga på att välkomna studenter in i värmen när de lämnat högskolan och hjälpa till med rådgivning om ekonomi, marknadsföring och annat.

Det är något liknande man hoppas på att kunna bygga upp i Linköping. Starten är det nya centret. En tanke är att man där en dag i veckan ska ha någon sorts öppet hus, då andra än de som har sina kontor där ska få komma och utbyta idéer.

Se mer: Här ska det nya centret ligga

Del av en ny levande stadsdel

Det är i den nya stadsdelen Ebbepark, mellan universitetet och centrum, som det nya centret ska ligga. I kontorslokaler på närmare 190 kvadratmeter ska 20-30 dataspelsutvecklare kunna hålla till, för en låg hyra.

– Tanke är att Ebbepark ska bli en levande stadsdel, med innovation, företag och boende, inte som Mjärdevi som är helt dött på kvällarna, säger Thomas Ahlström som själv arbetar på universitet. Där finns det redan idag något som heter LiU Game Factory, en sammanslutning med 10-15 spelutvecklare.

– Det finns de som håller till på stan också och de som utvecklar spel på sin fritid, de jag pratat med har sagt att det vore hur häftigt som helst om de fick en samlingsplats, ett kreativt centrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer