Foto: SVT

US stängde vårdplatser idag

Uppdaterad
Publicerad

Den medicinska akutvårdsavdelningen, MAVA, på Universitetssjukhuset i Linköping stängde i dag åtta av 25 vårdplatser. Situationen blev ohållbar efter att flera sjuksköterskor slutat på avdelningen.

– Vi har sett det här i några veckor men försökt att förhindra en stängning. Avdelningen är viktig för hela US eftersom den här så mycket med sjukhusets akutmedicinska verksamhet att göra, säger Ditte Persson-Lindell vårddirektör på Universitetssjukhuset i Linköping.

50 vårdplatser stängda

MAVA är inte ensam om problematiken. Totalt är cirka 50 vårdplatser stängda på universitetsjukhuset på grund av sjuksköterskebristen.

Vårdplatserna hålls stängda på grund av sjuksköterskebrist på bland annat kirurgen, ortopeden och flera andra medicinska vårdavdelningar.

Personalen får jobba hårdare

Sjuksköterskebristen har lett till en dominoeffekt där avdelningar tvingas stänga och patienterna hänvisas till andra avdelningar -  där personalen får jobba hårdare.

– Personalen får tänja sig. Det är en tuff situation, men vi hjälper alltid patienten, säger vårddirektören Ditte Persson-Lindell.

 I tio veckor ska vårdplatserna hållas stängda på MAVA.

Se hela TV-inslaget här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.