Foto: SVT

Chefer lär av hästar

Publicerad

En del chefer skaffar sig coacher, går på utbildningar eller workshops. Andra tar på sig stövlarna och åker ut på landet utanför Linköping.

Det finns mängder av kurser och litteratur att tillgå för att bli en bra ledare och chef. Utanför Linköping används ett lite annorlunda sätt i konsten att lära ut ledarskap. Det handlar om att få hästar att göra det du vill. Det kan låta simpelt men i själva verket krävs en hel del.

– Det är kul. Jag hade ingen aning om att en häst kunde vara så följsam, om man gör på rätt sätt, säger företagaren Stig-Ove Germundsson.

Kommunikation
För ett år sen föddes idén hos konsulten Ulla Lönn och ridinstruktören Anna Andersson. De ville med hjälp av hästar lära människor bli bättre på kommunikation.

– Hästen använder sig av kroppsspråk till hundra procent. Om du ska förtjäna ledarskapet, att styra en häst, så måste du vara tydlig, konsekvent och rättvis. Därför gör hästen dig till en bättre ledare, säger Anna Andersson, ridinstruktör och initiativtagare.

Ingen hästvana
Det handlar inte om att rida – alla övningar med hästarna i ledarskapsutbildningen sker från marken i mindre grupper. Det behövs alltså varken ridvana eller hästvana.

– Först var det lite läskigt. Jag är inte alls van vid hästar, säger Lena Lyckenvik, vd för ett konsultbolag.

Fungerar det här?

– Man kan ju läsa sig till hur mycket som helst. Men det här handlar om att få prova. Det här är ett nytt sätt. Jag tror det är bra att få lite perspektiv på sin ledarroll, säger Lena Lyckenvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer