Kommunalrådet Peter Karlsson (M) och Mats Wahrén (K), fd kommunalråd, berättar för vår reporter Carl Bruno Tersmeden hur skatten har använts i Vadstena. Foto: SVT

Efter flytten: Christer och hans fru betalar 20 000 kronor mer i skatt varje år

Uppdaterad
Publicerad

SVT har kartlagt skatterna i Sveriges kommuner. Det har visat sig att Vadstena är den kommun som har höjt skatten mest i Sverige under de senaste tio åren.

I två omgångar har skatten höjts i Vadstena. Politikernas förklaring har varit att det har behövts eftersom många äldre har flyttat till kommunen.

– Vi har en väldigt bra äldreomsorg som rankas högt. Vi har också Östergötlands bästa skola, som dessutom rankas som Sveriges tredje bästa, säger kommunalrådet Peter Karlsson (M).

Vadstena

Före detta kommunalrådet Mats Wahrén (K), fyller i:

– Det har varit bra för Vadstena. Det har blivit mycket gjort under de här åren, säger han.

Kommunalrådet Peter Karlsson (M) och Mats Wahrén (K), fd kommunalråd, berättar hur skatten har använts i Vadstena. Foto: SVT

Betalar mycket mer skatt per år

Christer Svanberg och hans fru flyttade nyligen från Linköping till Vadstena efter att hon fått ett nytt jobb.

Men flytten innebar också att de plötsligt fick betala cirka 10 000 kronor mer – per person, i skatt om året.

– Ja, det stämmer, men vi har också blivit av med resor och en bil som vi hade förut. Dessutom handlar det om livskvalité, säger Christer Svanberg.

Se mer i klippet ovan när vår reporter Carl Bruno Tersmeden berättar för Christer Svanberg om den höga skatten i Vadstena.

Vår reporter Carl Bruno Tersmeden tillsammans med Christer Svanberg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet