Visa alla (2)
Visa alla (2)

Cirkus roar på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Artister och skådespelare ger sång, musik, och cirkus på äldreboenden i Östergötland.

Cirkusartisten Magali Bancel har teaterscener i hela världen som arbetsplats. Idag är hennes loge toaletten på servicehuset Idémagasinet i Linköping. 

– Vi spelar i deras matsal där de brukar äta. Där blir det plötsligt cirkus. Vi har i det här äldreprojektet valt att jobba med alla sinnen. Doften är viktig och och popcorn är doften av cirkus så därför ska det lukta i hela rummet, berättar Magali Bancel vid popcornmaskinen.

Uppträder på äldreboenden

Kultur för äldre heter projektet som pågår under 2014-2015 på tio äldreboenden runt om i Östergötland. Dit kommer artiser och skådespelare med sång, dans och musik.

– Vi har nått en publik vi annars inte når och jag tror det betyder oerhört mycket. Mycket mer än vad vi kan föreställa oss. Det kan vara skälet till att fortsätta leva, säger Gustav Appelberg, projektledare Östgötateatern som är en part i projektet.

Mer kultur i framtiden

I Östergötland saknas en tydlig struktur för stöd och distribution av kultur till äldre och projektet är till för att förse äldre med mer kultur på deras boenden.

Projeket pågår till årsskiftet och Britt-Louise Nilsson som lett projektet från Region Östergötland, tror att äldre i Östergötland kommer att få mer kultur i framtiden

– Jag önskar verkligen att det blir så. Alla har någonting att vinna på det här. Kulturarbetare vinner en ny målgrupp, de äldre håller sig piggare och personalen på servicehemmen får friskare boende.

Upp till politikerna

Kulturrådets pengar tar slut vid årsskiftet och då är projektet Kultur för äldre över. 1,5 miljoner kronor har Kulturrådet fördelat i Östergötland och Gustav Appelberg på Östgötateatern menar att det nu är upp till länets politiker att prioritera kultur för äldre.

– Mitt budskap till politikerna är att de ska satsa på kulturen nu för snart är de själva på hemmen.

Amande Lilja kom till cirkusföreställningen i sin rullstol och menar att kulturbesöken är en viktig del i hennes liv.

– Om man själv har varit aktiv förut men blir sämre så är det bra att man kan gå på sådant här. Det här var femstjärnigt, säger hon och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer