Cirkusgruppen Norwegian Ninjas & Friends. Klicka på klippet för att se ett smakprov från olika föreställningar. Foto: SVT

Cirkusfestivalen drar igång i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagar med cirkus kommer det att bli i Linköping, med start under torsdagen. Det är cirkusfestivalen ”I Dare You” som kör igång.

Cirkusshowerna kommer att vara utomhus mitt inne i Linköping centrum. Något klassiskt cirkustält eller några djur kommer inte att vara inblandat under festivalen.

– Det här är nycirkus. Det är de klassiska cirkusdisciplinerna men i en helt ny kontext, så det kommer att bli något väldigt annorlunda och superhäftigt, säger Eva Lundgren Stenbom, projektledare Nycirkus Öst.

Linköping

Världspremiär för ny föreställning

Ett av de större namnen som kommer att delta under de tre dagarna är Cirkus Cirkör. Deras nya akrobatiska föreställning ”Bloom” kommer att ha världspremiär under festivalen.

– Den är en superexplosion av cirkusakrobatik och klassisk musik. Vi vill göra en show som pratar mycket om glädje och kärlek till cirkus och som ska vara inspirerande att titta på, säger Sade Kamppila, regissör Cirkus Cirkör.

Synth-punk från 80-talet

Några andra som är med på festivalen är Norwegian Ninjas & Friends. De beskriver själva sin show som en 80-tal synth-punk cirkus baserat på tecknade serier från 80-talet.

Norwegian Ninjas hoppas också lämna ett intryck på publiken med sin fartfyllda show.

– Vi vill att publiken efter showen ska gå härifrån, dricka sig fulla, festa hela natten och skratta hela helgen, säger Elise Bjerkelund Reine från Norwegian Ninjas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet