Visa alla (3)

Civilminister Shekarabi kritisk mot religiösa friskolor

Publicerad

De religiösa friskolorna i landet har betydligt lägre lärarbehörighet än andra grundskolor. Det berättade SVT Nyheter Öst om förra veckan.
Något som nu civilminister Ardalan Shekarabi (S) reagerar på, medan Kristdemokraterna avböjer att kommentera.

– Det är inte acceptabelt, vi ska ha en svensk skola som håller hög kvalitet, säger Shekarabi.

De cirka 60 religiösa friskolorna i landet ligger under rikssnittet när det gäller andelen lärarbehöriga. De ligger också under snittet för friskolor generellt. Det visar en genomgång som SVT Öst gjort.

Foto: SVT

– Det är klart att det påverkar kvaliteten. I svensk skola ska vi ha svenska lärare, inte präster och imamer. Det måste vara fokus på den pedagogiska verksamheten, säger Ardalan Shekarabi.

Kristdemokraterna avböjer att kommentera

Socialdemokraterna gjorde i mars ett utspel om förbud mot religiösa friskolor. Vi har även bett en stark försvarare av skolorna, Kristdemokraterna, att kommentera siffrorna men de har avböjt.

Jan Rosman, ordförande på den kristna Johannesskolan i Norrköping, menar att det är den hårda debatten kring de religiösa friskolorna som gjort det svårare för dem att rekrytera behöriga lärare.

– Vi vill ha tuffare krav gentemot alla skolor. Om skolan inte följer läroplanen eller inte har tillräckligt många behöriga lärare ska man inte få bedriva verksamheten vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Religiösa friskolor

Mer i ämnet