I klippet: Annelie Thyselius visar kunder hur de ska handla med en app istället och Clave Ilunga visste inte om att butiken i Rejmyre var stängd för andra dagen i rad. Foto: Ulf Persson/SVT

Coop i Finspång håller både stängt och öppet

Publicerad

Rejmyres enda livsmedelsbutik var på söndagen stängd för andra dagen i rad. Medan inne i Finspång hölls två butiker öppna med hjälp av ett alternativt betalningssystem. Hur det blir till veckan är fortfarande mycket osäkert. Detta efter den omfattande it-attacken som slog ut Coops kassasystem.

Coops ekonomiska förening i Finspång har fem butiker (inklusive en i Skärblacka). Två stycken var på söndagen öppna med hjälp av en betalningsapp som kunderna måste ladda ner i sin mobiltelefon.

– Vi tappar mycket försäljning på det här och varorna blir gamla. Vi måste försöka bli av med varor helt enkelt, säger Annelie Thyselius personalchef för Coop Finspång.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Fler drabbade företag

Det var på fredagskvällen som livsmedelskedjan kassasystem havererade. Nu uppskattas det att över 1000 andra företag i flera länder också är drabbade i en hackerattack. Den var riktad mot ett amerikanskt mjukvaruföretag vars kunder alltså blivit drabbade.

Gotland klarade attacken

Några områden i Sverige undslapp kassahaveriet däribland Coops butiker på Gotland.

– Vi är igång och ämnar hålla öppet både idag och framåt. Vårt system är inte drabbat av viruset. Mycket beroende på en annan anslutning och ytterligare en brandvägg däremellan, skriver vd:n Carl-Johan Stålhammar till SVT Nyheter Öst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.