Sjukvårdspersonal i skyddskläder utanför Karolinska Solna. Foto: Anders Wiklund/TT

Corona: Skyddsombud larmar om brister i smittskydd

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombud har hittills i år lagt fler skyddsstopp än under hela fjolåret. Det är brister i smittskyddet som lett till detta och värst är det inom vård- och omsorgssektorn. I april stoppades till exempel arbetet på ett vårdboende i Mjölby.

Även arbetsgivare har rapporterat nära 1 000 allvarliga tillbud kopplade till corona. Detta enligt statistik som Arbetsmiljöverket presenterar idag. Nio av tio av anmälningarna rör vård och omsorg.

Stopp i Mjölby

I anmälningarna rapporterar arbetsgivarna exempelvis om att sjuk- och undersköterskor har riskerat att bli smittade och sjuka efter att ha behandlat patienter som insjuknat i covid-19.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

I Mjölby stoppades arbetet på ett vårdboende av skyddsombudet 22 april. Skyddsombudet krävde där heltäckande skyddskläder till personalen.

”Frångår rutiner”

− Det är oroväckande med så många allvarliga händelser, men det är bra att arbetsgivarna anmäler. Då kommer det upp till ytan och de kan börja jobba för att förhindra fler tillbud. Det görs många bra insatser i sjukvården för att minimera riskerna i arbetsmiljön, samtidigt vet vi att det trots allt inträffar händelser där man missar i bedömningar och frångår rutiner, särskilt inom äldreomsorgen, säger Erna Zelmin-Ekenhem, Arbetsmiljöverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Brist på skyddsutrustning

Arbetsmiljöverket har fått in ett 80-tal skyddsombudsstopp, och drygt 140 begäran om åtgärder från skyddsombud, där de larmar om brister i smittskyddet kopplat till det nya coronaviruset.

Nära hälften av skyddsombudsstoppen, som är skyddsombudens starkaste verktyg nämligen att stoppa arbetet, handlar om tillgången till personlig skyddsutrustning i vård och äldreomsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet