Anders Karlsson, affärsområdeschef avfall Nodra och Martina Hornwall, avfallsingenjör Motala kommun. Foto: Privata

Stor ökning av tryckimpregnerat trä till återvinningcentralerna under pandemin

Publicerad

En viss ”coronaeffekt” har märkts av på återvinningscentralerna i Östergötland. I Linköping har besöken ökat med 9,5 procent hittills i år. Framför allt har volymerna av tryckimpregnerat virke stigit i flera kommuner.

SVT Nyheter Öst har kollat hur det ser ut i länets fyra största kommuner: Linköping, Norrköping, Motala och Mjölby.

– Tryckimpregnerat trä har ökat med 40 procent jämfört med 2019, säger Kjell Österskog, avdelningschef för återvinningscentralerna i Linköping.

Likadant ser det ut i Norrköping och Motala där tryckimpregnerat trä ökat med 27 respektive 81 procent hittills i år. I båda de kommunerna håller sig annars avfallet på normala nivåer.

– Jag tittade på om det faktum att många jobbat hemifrån påverkat de sopor vi hämtar också, men det brännbara avfallet är i stort sett oförändrat och matavfallet har minskat, säger Anders Karlsson, affärsområdeschef avfall på Nodra i Norrköping.

Besöksregistrering

I Linköping registreras alla fordon som kör in till återvinningscentralerna och där syns en uppgång på 9,5 procent, eller 42 600 fler bilar.

– Just när pandemin startade hade vi en intensiv månad och valde frivilligt att ha vakt och begränsa antalet besökare till 50 åt gången, säger Liselott Myrbråten, affärsområdeschef avfallstjänst på Tekniska verken.

Även i Norrköping registreras numera fordon. Bland annat för att se hur många ”utsocknes” som nyttjar Returpunkterna. I Motala använder man sig av bommar sedan 1 maj.

– Vi har valt att begränsa och registrera antalet besök för privatpersoner, mest för att en del företag inte betalade för sig. säger Martina Hornwall, avfallsingenjör på Motala kommun.

Ökning i våras

I Mjölby var det problem med den digitala besöksräknaren när SVT Nyheter Öst hörde av sig.

– Vi hade en ökning, framför allt i våras. Maj i år jämfört med maj i fjol innebar 20 procent fler besök, säger Per Andersson, platschef på Hulje återvinningscentral.

Han tror att de där kommer se en ökning på 10 procent sett över tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.