Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT

Coronautbrott inom hemtjänsten på Vikbolandet

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten på Vikbolandet utanför Norrköping plågas just nu av ett utbrott av coronasmitta som drabbat både personal och brukare.

Utbrottet antas ha startat med att en av hemtjänstens brukare som vårdats på Vrinnevisjukhuset burit med sig smittan till hemmet. Personen ska under tiden på sjukhuset misstänkts ha drabbats av corona och då vårdats på kommunens korttidsboende för de med covid-19.

Efter några dagar friskförklarades personen av läkare och fick åka hem från korttidsboendet, utan att ha testats.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Stor oro bland personal och brukare

Kort därefter insjuknade både den sjukhusvårdade personen och dennes partner. Bägge har nu testats positiva för covid-19 och även flera i hemtjänstens personal, samt andra brukare.

Oron är nu stor hos personal och brukare i hemtjänstområdet. Det ska också ha gjorts en så kallad 6.6a-anmälan av facket.

– Tyvärr är ingen verksamhet skonad. Jag vet att det är mycket oro där ute och det jobbar vi med, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör hos Norrköpings kommun.

Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör Norrköpings kommun. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet