Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christer Lordh säger att skolorna i Mjölby har fortsatt sin verksamhet utan någon större förändring. Foto: SVT

Covid-pandemin: Så här ser smittspridningen ut i skolorna

Publicerad

Hela samhället ser en ökad smittspridning som påverkar många verksamheter, även skolorna. SVT Nyheter Öst kollade hur terminstarten sett ut för skolorna.

– Det finns en utbredd generell smittspridning precis som i hela samhället, säger Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköpings kommun.

På Gotland har man haft störst problem med smitta vid skolstarten, på vissa skolor saknades en fjärdedel av personalen på grund av sjukdom. Men man vet ännu inte om det rör sig om covid-utbrott eller om det är andra virus. Även en stor del av eleverna är frånvarande.

– I gymnasiet har vi 250 elever borta, säger Torsten Flemming, utbildningsdirektör på Gotlands kommun.

Även Norrköpings skolor har sett ett bortfall bland både elever och personal. Inga skolor har behövt stänga men man kommer inte ha prova-på-dagar inför gymnasievalet.

”Ingen större förändring”

Mjölby hade vid skolstarten cirka åtta procents sjukfrånvaro och har sedan dess sett en liten ökning och ligger på nästan elva procents sjukfrånvaro bland elever. Men hittills har deras verksamhet kunnat fortsätta ungefär som planerat.

– I övrigt är det ingen större förändring i verksamheterna, säger Christer Lordh, utbildningschef i Mjölby kommun.

I Finspång kommun ska man klarat sig utan några problem med sjukfrånvaro. Anders Pantzar, som är utbildningschef i Finspångs kommun, säger att man inte behövt vidta ta några åtgärder.

– Vi har få sjuka både bland lärare och elever så här långt.

Hör om läget i Mjölby i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer