Foto: Fredrik Sandberg/TT

Covidsmitta på nästan hälften av Norrköping kommuns äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 60 personer som bor på äldreboenden i Norrköpings kommun har i dagsläget bekräftad covid-19 eller misstänkt covid-19. Även inom hemtjänsten i Norrköping finns smittan men i något mindre omfattning.

– Inom hemtjänsten finns ett 20-tal bekräftade fall och 14 misstänkta fall, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör Norrköpings kommun.

Totalt har 14 av 32 äldreboenden i Norrköpings kommun brukare som är smittade.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Hur ser du på att det är så utbrett i kommunen?

– Det är ganska konstant läge. Vi ser att det är stabilitet i siffrorna och det ser relativt oförändrat ut de senaste två veckorna, säger Magnus Johansson.

Inte separat personal till de sjuka

Vidare säger han att situationen självklart innebär en stor utmaning, men han tycker samtidigt att situationen är hanterbar.

– Vi har god kontroll, vi har utrustning att hantera det här och nu har det gått en tid och det blir vardag av det här, säger Magnus Johansson.

Under morgonen rapporterade Sveriges Radio Ekot att till synes friska personer på två äldreboenden i Stockholm testats för covid-19. En tredjedel av de äldre, som inte uppvisade symtom var smittade.

– Ja det är en del av utmaningen att det finns friska personer som bär på viruset, säger Magnus Johansson.

Vidare säger Magnus Johansson att de sjuka isoleras från de friska på avdelningarna, men det är inte separat personal som arbetar med de sjuka respektive de friska.

– Det är bara på korttidsboendet i Norrköping som det arbetar samma personal, säger Magnus Johansson.

Informeras anhöriga om att det finns smitta på boenden?

– Nej, säger Magnus Johansson och tillägger att merparten av de som själva är smittade tar kontakt med sina anhöriga.

Symtomfria äldre hade covid-19:

Magnus Johansson Vård- och omsorgsdirektör Norrköpings kommun Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet