Rekordmånga gymnasieelever förlorar sitt studiebidrag på grund av frånvaro. Foto: Scanpix/TT

Rekordmånga elever får studiebidraget indraget

Publicerad

Skolkande elever blir vanligare för varje läsår. Av Sveriges cirka 328 000 gymnasieelever fick 8,5 procent studiebidraget indraget 2017/18, det visar statistik från CSN.

I Östergötland är det Söderköping som har högst andel elever med indragen studiehjälp. AV 287 elever har 31 elever (10,8 %) blivit av med bidraget. Lägst är Kinda och Vadstena, där fick samtliga elever ut sitt studiebidrag.

Andelen personer med indraget studiebidrag har ökat de senaste tio läsåren. En förklaring är de skärpta riktlinjerna för skolornas rapportering som CSN införde för sex år sedan.

På grund av den större mängd flyktingar som kommit till Sverige de senaste åren har gruppen utländska medboragare ökat i svenska gymnasium.Enligt CSN har många i gruppen bristande kunskaper om hur studiebidraget och CSN fungerar.

En högre andel av de utländska medborgarna är också över 18 år, vilket också tros påverka siffrorna då ogiltig frånvaro är vanligare bland myndiga elever.

I statistiken framkommer också att fristående skolor har högre andel elever med indragen studiehjälp än de kommunala.

Andel elever med indragen studiehjälp

Visa

Finspång: 4,9 %

Kinda: 0.0 %

Linköping: 7,7 %

Mjölby: 6,7 %

Motala: 4,4 %

Norrköping: 10,2 %

Söderköping: 10,8 %

Vadstena: 0,0 %

Åtvidaberg: 5,5 %

Ödeshög: saknas uppgifter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer