Vikbara cyklar ska få bilpendlare att tänka om

Publicerad

Under våren och hösten får 56 anställda på Toyota testa att pendla med vikbar cykel i stället för bil.

– Jag hoppas att fler väljer att pendla med tåg eller cykel, säger Maria Välitalo, Sustainabiity Manger på Toyota.

Det är en projektsamverkan mellan Östgötatrafiken, Mjölby kommun och Toyota.

– Arbetet ingår EU-projektet Rena resan, där vi lånar ut vikbara cyklar till företagets medarbetare för att det ska bli smidigt och enkelt att resa, säger Ann-Christine Nilsson Cedermo, Energi och klimatrådgivare i Mjölby kommun.

Mjölby

Under testperioden får de anställda en biljett av Östgötatrafiken som de kan använda i kollektivtrafiken.

– Vi är jättenyfikna på att testa det här, med första och sista kilometern som ett komplement där man behöver ta sig till hållplatsen på annat sätt än att promenera, säger Eva Jylltorp kommunikationschef på Östgötatrafiken.

På Mjölbys resecentrum träffar jag Kristina Josefsson, en av de anställda som precis påbörjat testperioden. Förutom att det är klimatvänligare ser hon fler anledningar till att fortsätta med den nya reseplanen.

– De höga bränslepriserna har gjort att det känns lite mer ovärt att ta bilen från Linköping till Mjölby som jag pendlar mellan, säger hon.

I klippet ovan hör du mer om vad Kristina Josefsson hoppas att testperioden kan bidra med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mjölby

Mer i ämnet