Cyklande intervju, inga problem – eller?

Publicerad

Vissa idéer känns enklare i planeringsstadiet än vad de sen blir i verkligheten. Som när vi skulle cykla med bibliotekarien på Linköpings stadsbibliotek, Kristina Lundvall, på en hemleverans. Reporter Mimmi Moberg blev medveten om att det där med att cykla och samtidigt intervjua var svårare än hon trott ...

– Den här inspelningen kommer nog in på topplistan på det värsta jag gjort, säger SVT Öst:s Mimmi Moberg som var cyklande reporter för dagen.

Hennes ton är så klart med glimten i ögat, liksom hela den här texten.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Inför inspelningen var annars den största farhågan hur undertecknad skulle klara av att på ett par inlines-skridskor hålla kamera både säker och stabil. Men det visade sig vara det minsta bekymret.

Reporter Moberg visade inför inspelningen upp tecken av ångest när det gick upp för henne att hon skulle synas i tv bärandes cykelhjälm.

Men redan vid första tramptaget blottades ett större bekymmer – balansen. Det i kombination med att både behöva tänka ut frågor – och ställa dem – blev några svårighetsgrader för många.

Som grädde på moset cyklade Mimmi på en vanlig cykel – medan bibliotekarie Lundvall hade en något snabbare elcykel.

– Jag är bra på att cykla. Det var en dålig cykel, säger Mimmi Moberg.

Men van att lösa de flesta situationer som Mimmi brukar ställas inför som reporter så rullade hon reportaget i mål – hela vägen till sändning utan att någon redaktör behövde trampa på bromsen.

Därmed inte sagt att vi inte tänker publicera några ”godbitar” från den bitvis svårmanövrerade inspelningen.

Kommer du prova att göra intervjuer på cykel igen, Mimmi?

– Aldrig i livet.

Du ser klippet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet