Se hur du kontrollerar dina däck Foto: SVT

Se hur du kontrollerar dina däck

Uppdaterad
Publicerad

Idag genomfördes en så kallad däckrazzia utanför Visby. Det är NTF som tillsammans med flera andra organisationer vill informera om att bra däck med rätt lufttryck, har stor betydelse för trafiksäkerheten.

– Det har jättestor betydelse. Har du kommit ner under tre millimeters mönsterdjup så har du förbrukat 80 procent av ditt däck. Du får sämre grepp och längre bromssträcka, säger Anna Rönnle som leder NTF:s verksamhet på Gotland.

För att kontrollera mönsterdjupet är det bäst att använda en mätsticka. Foto: SVT
Gotland

Återkommande däckrazzior

NTF, Energimyndigheten, Polisen, VTI, Däckbranschens informationsråd och Bilprovningen genomför tillsammans däckrazzior varje år. Förare erbjuds då att få bilens däck undersökta.

Anna Rönnle tycker sig märka en viss förbättring under de år man har genomfört däckkontrollerna.

– Den tid vi har hållit på här på Gotland så ser vi att det långsamt blir bättre och det är vi väldigt glada för. Men det är fortfarande så att var sjunde bilist åker runt med för lågt lufttryck. Det har ju påverkan dels på miljön med bränsleförbrukningen, och dels att däcken slits ju mycket fortare. Risken för att man råkar ut för en olycka blir också större, säger Anna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet