Hanna Sjölund är omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum där man vill få bättre koll på vilka kemikalier som finns i Östersjön. Foto: SVT

Dålig koll på kemikalier i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vet riktigt hur mycket kemikalier som finns i omlopp i Östersjön och vilka problem de kan orsaka. Det är något som forskare vid Östersjöcentrum vill se en ändring på.

Efter att DDT och PCB har begränsats, har säl och havsörn återhämtat sig i Östersjön. Men det finns nyare kemikalier, och plaster som inte bryts ner, som kan komma ut i havet. Om de påverkar och i så fall hur har man inte riktigt koll på i dagsläget.

– Problemet är att vi vet så lite. Vi har inte en samlad bild av vilka kemikalier som är problematiska, vilka kemikalier som ens är i omlopp. Vi har en ganska begränsad mätning av vad som ställer till problem i Östersjön, säger Hanna Sjölund som är omvärldsanalytiker på Östersjöcentrum vid Stockholms universitet.

”Iaktta försiktighetsprincipen”

Vissa mätningar görs och det finns studier på vilka kemikalier som ansamlas i fiskar och däggdjur. Hanna Sjölund menar att det ger en första bild, men att det ändå saknas mycket kunskap och att man därför borde iaktta försiktighetsprincipen.

– Till exempel finns det de kemikalier som är väldigt stabila och därmed blir långlivade i miljön. Även om man i dag inte vet exakt vad de kan ställa till med, om de är giftiga eller ansamlas i organismer, är det just kriteriet att de är långlivade som gör att de borde begränsas.

Högre krav på företag

Hanna Sjölund menar också att det borde ställas högre krav på företag om vilka kemikalier som ingår i olika produkter, som till exempel kläder och möbler. Det skulle underlätta för forskningen eftersom dessa kemikalier så småningom kommer ut naturen.

Men hon tycker också att så kallad avancerad vattenrening borde införas på de större reningsverken i Sverige.

– Avancerad vattenrening gör på ett avloppsreningsverk att vi kan ta bort ett brett spektrum av kemikalier, inte bara läkemedel. Det tror jag skulle kunna göra att vi ser ganska stor effekt i Östersjön, säger Hanna Sjölund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.