I klippet följer vi med upp i Dalmanstornet som nu restaurerats. Foto: Patrik Widegren /SVT

Dalmanstornet i ringmuren har nu restaurerats

Uppdaterad
Publicerad

En byggnadsställning har varit en mycket synlig utsmyckning på ett av Visby ringmurs torn de senaste veckorna. SVT Nyheter Öst följde med upp i Dalmanstornet för att få vet mer om arbetet.

Det är Gotlands Museum som nu sett till att delar av tornet fått en uppfräschning.

– Utmaningen är att utgå från förlagan hela tiden, säger Ola Nyström, restaureringshantverkare vid Alvar Hallgren Bygg som utfört arbetet.

Gotland

Ringmuren ägs av Region Gotland, men det är Riksantikvarieämbetet som ansvarar för skötseln. Dock finns det undantag. Dalmanstornet är det Gotlands Museum som ansvarar för. Museet ansvarar också för skötseln av innerstadens alla kyrkoruiner.

Se mer i klippet ovan.

Fakta om Dalmanstornet

Dalmanstornet är byggt kring den Gamla murens port. Namnet kommer av vice landshövding L.R. Dalman. På insidan har det funnits parallella innervärnsmurar, som förstärkte porten och ökade dess försvarskraft. På utsidan ovanför den ursprungliga portbågen finns rester av en nisch avsedd för en helgonbild eller en vapentavla. Den utsmyckningen flyttades troligtvis från nischen till en plats över tornets fällgaller.

Det tunnvälvda tornrummet har sittbänkar infällda i muren. Ovanför tornrummet finns en eldstad, vars rökgång mynnar ut under tornkrönet. Tornets höjd, ca 17 meter, gjorde det till ett riktmärke för sjöfarande till Visby. År 1784 byggdes tornet om till spannmålsmagasin och samtidigt murades den öppna sidan mot staden igen. Tornkrönet försågs med ett sadeltak.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet